Om alt muligt

Stor opgave med vinduer

Det er en opgave af de lidt større, det tømrerfirma, som jeg arbejder i, netop har fået overdraget. Det handler om en større proprietærgård lidt udenfor byen, som gennem de seneste år har været under en gennemgribende renovering, efter at gården for cirka tre år siden fik ny ejer.

Ejeren har valgt at gennemføre renoveringen i flere etaper, og indtil nu har vores firma ikke været involveret, men mester fortalte for et par uger siden, at han var blevet kontaktet af proprietæren, fordi denne var blevet anbefalet vores firma i forbindelse med udskiftning af alle vinduer i gårdens bygninger. Og tanken var at udskifte til vinduer i mahogni, som du kan læse om her.

I staldbygningerne skal de ældgamle staldvinduer med rammer af smedejern udskiftes med nogle mere moderne vinduer med rammer af aluminium. Gårdejeren vil have nogle topstyrede vinduer, som kan åbnes, når der er behov for at få frisk luft ind i staldene. Vores mester har undersøgt priserne på sådan nogle, og gårdejeren var åbenbart tilfreds med det tilbud, han fik.

Netop til staldene er der tale om forholdsvis billige vinduer, fordi der ikke er stillet særlige krav til udseendet eller isoleringsevnen. Det er også sådan, at vi skal montere de nye vinduer i de eksisterende vinduesåbninger, som er forholdsvis smalle, så det er en overkommelig opgave, der er let for os håndværkere at håndtere, fordi vinduerne i den ret lille størrelse selvfølgelig ikke er så tunge at bøvle med.

Det bliver en helt anden sag, når vi skal i gang med hovedbygningen. Den er nemlig kategoriseret som bevaringsværdig, så ejeren er i nogen grad bundet af, hvilken type vinduer han vil have sat i. De gamle vinduer, som kun har enkelt-lags glas, skal helt naturligt erstattes af termoruder, som formentlig vil gøre noget rigtig alvorligt ved de enorme udgifter til opvarmning af de godt 500 kvadratmeter store stuehus – eller hovedbygning, som man vel må kalde det, når det handler om en stor proprietærgård.

Men stilen skal holdes for at leve op til de krav, som bygningens status indebærer. Det vil blandt andet sige, at de nye vinduer ligesom de gamle skal være det traditionelle dannebrogs vindue, som stort var den eneste type, der blev brugt i starten af de 20. århundrede, som gården stammer fra.

Kravene til de nye vinduer er også, at træværket skal være hvidmalet, så her kan proprietæren ikke snyde og sætte vinduer med rammer af et andet materiale i bygningen. Det har han formentlig heller ikke noget ønske om, for efter hvad jeg har hørt, går han meget op i at bevare bygningens oprindelige udseende.

Hovedbygningen er i to etage, så vi bliver nødt til at opsætte stilladser, når vi skal udføre arbejdet med udskiftningen af vinduer i bygningens øverste etage. Det kan godt gå hen og blive et lidt tungt arbejde, men mester har heldigvis lovet os en lift til at løfte de store vinduespartier op i højden, så vi ikke skal slæbe dem op selv.

Jeg glæder mig til arbejdet, ikke mindst fordi det skal udføres i sommerperioden, hvor vejret er noget rarere at arbejde udendørs i.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *