Der er mange pakker under de danske juletræer
Økonomi

Danskerne bruger flere og flere penge på julegaver

Danskernes forbrug til indkøb af julegaver har de senere år været støt stigende. Også selv om man tager højde for inflationen bruger danskerne i stor grad mere og mere af deres indtægt på at forsøde tilværelsen for vores familier og tætte venner.

Den økonomiske vækst, som vi efterhånden har oplevet gennem en længere årrække, har således afspejlet sig i både vores evne og lyst til at dele rundhåndet ud til dem vi er nære med.

Udviklingen forventes at fortsætte

Udviklingen over de senere år har vist en støt opadgående tendens og det er efterhånden ikke små summer, som danskerne spenderer på familie og venner, når der skal findes noget at lægge under træet.

Også den kommende jul forventes det, at danskerne i stor grad svinger betalingskortet og sætter ny rekord for forbruget til julegaverne.

Dog kan de stigende forbrugerpriser måske bremse danskernes lyst og evne til at købe endnu større gaver – det kan kun tiden vise.

Det køber danskerne

Det er i høj grad forbrugsgoder som f.eks. elektronik (tv, tablets, telefoner og gamer udstyr), tøj, kosmetik o.lign. som ligger i pakkerne under juletræet. Men også gavekort og oplevelsesgaver er godt med på listen, når det drejer sig om de mest populære og udbredte julegaver.

Traditionelt set har spil og legetøj naturligvis også været i stort antal mellem pakkerne under juletræet. Sådan har det stort set altid være og det ændrer sig næppe meget i de kommende år.

Dog er de tider, hvor man bare tog et af de store legetøjskataloger frem og udvalgte noget til børnene, som passede med budgettet, dog for længst forbi. Selv ret små børn er i dag ganske bevidste om, hvad de ønsker sig – godt hjulpet på vej af mediernes stærke påvirkning.

Vil de stigende forbrugerpriser få betydning for julegavernes størrelse?

Her i 2022 stiger bl.a. energipriserne, som de fleste nok er bekendt med, temmelig voldsomt. Også prisen på fødevarer samt en række andre udgifter har fået et pænt hak opad.

Det bliver spændende at se, om de stigende forbrugerpriser vil få indflydelse på danskernes lyst til at uddele store julegaver, når vi kommer hen sidst på året eller om der vil være en uændret lyst til at finde den store pengepung frem, når der skal købes ind til pakkerne under træet.

Måske kan de stigende priser midlertidig give en opbremsning i de stigende udgifter til pakkerne. Men på længere sigt tyder alt på, at danskerne har tænkt sig at blive ved med at være gavmilde, når det drejer sig om størrelsen på gaverne til familie og venner.

Disclaimer

1 thought on “Danskerne bruger flere og flere penge på julegaver”

  1. De stigende priser for i hvert fald indflydelse på min lyst – eller rettere evne – til at købe lige så store gaver, som jeg plejer at gøre. Pengene er der simpelthen ikke i øjeblikket.
    Nu er der jo selvfølgelig et stykke tid til jul, så jeg håber da, at tingene når at blive bedre inden – men nu må vi se.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *