Om alt muligt

Dannebrog eller bondehus?

Den meget hyggelige og velbesøgte kro her i vores mellemstore stationsby har i de seneste fire år været drevet af en meget driftig mand, der foruden at eje kroen også er en særdeles dygtig kok, der de fleste dage selv står for den gode mad på kroen. Svend, som han hedder, købte faktisk kroen af konkursboet efter den tidligere kromand, som gik mere op i at sidde sammen med nogle af kunderne og drikke bajere end at drive kroen forsvarligt. Så det gik selvfølgelig galt til sidst.

Men den nye krovært, Svend, har fået styr på tingene, og nu er han så småt begyndt på en nænsom restaurering af kroen. Bygningerne er gamle og vel nærmest bevaringsværdige, selv om der ikke fra samfundets side er krav om det. Men Svend lægger vægt på at bevare kroens oprindelig udseende i forbindelse med restaureringen.

Som tømrermester har jeg fået opgaven med at udskifte de gamle vinduer i kroens facade. Jeg havde for nogle dage siden en grundig og hyggelig snak med Svend om, hvilken type vinduer han ville have. Han grinede lidt og fortalte, at han for nylig havde fået besked om, at han og mange andre kroejere ikke længere måtte kalde kroen for ”kongelig privilegeret”, så han forestillede sig i hvert fald ikke, at der skal isættes almindelige dannebrogs vinduer.

Jeg mener nu heller ikke, at de vil klæde kroen specielt godt, men det er og bliver selvfølgelig i sidste ende Svend, der skal bestemme designet på vinduerne. Jeg havde til vores møde medbragt nogle brochurer fra forskellige leverandører, og vi blev hurtigt enige om, at nogle gedigne bondehusvinduer med et anstrøg af retro-stil vil klæde bygningen rigtig godt.

Jeg følte mig nødsaget til at gøre Svend opmærksom på, at bondehusvinduer med mange sprosser vil koste ham lidt ekstra i vinduespudsning sammenlignet med standardvinduer med en stor glasflade, men den udgift ville han nu godt tage med.

Svend har overordnet den holdning, at engangsudgifter selvfølgelig ikke bare skal have lov at løbe løbsk, men på den anden side skal hans kro også udstråle høj kvalitet, og derfor er det ikke altafgørende for ham, hvad vinduerne kommer til at koste. Jeg havde før mødet søgt på nogle af mine leverandørers hjemmesider efter ”vinduer priser”, og jeg havde printet nogle prislister ud, så Svend kunne få noget at forholde sig til.

Han var ikke specielt overrasket over priserne, og han bemærkede også, at han jo nok ville komme til at opleve en besparelse på varmeregningen med nye, velisolerende vinduer, for de gamle kan bestemt ikke bestå nogen form for energitest, som han udtrykte det.

Vi blev enige om, at jeg skal gå i gang med arbejdet snarest, og samtidig skal jeg udskifte de to døre, han har i facaden på kroen. Udskiftningen skal ske nænsomt, så han ikke bliver nødt til at lukke hele kroen, mens arbejdet står på, men så vi kan nøjes med at afspærre en ende af krostuen af gangen. Nu glæder jeg mig faktisk til at komme i gang med arbejdet i næste uge. Og JNA.DK leverer jo til tiden!

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *