Økonomi

Solenergi i landbruget

Landbruget bruger megen energi – ikke mindst i form af strøm. Derfor er det jo oplagt at kigge på alternativer til elselskabet for de danske landmænd. Og det gør de så i udpræget grad. Nogle kigger på vindmøller, men især de senere år er der blusset en stor interesse op for solenergi i form af solceller. Med inspiration fra firmaet Phønix har vi derfor lavet denne lille artikel til at belyse området. Og lad os med det samme slå fast, at der her kun er tale om en overordnet gennemgang.

Hvor meget spares med solceller?

Ofte kan et landbrug spare mellem 20 og 30% på udgiften til el ved at producere den selv i solcelleanlæg. Og det betyder, at tilbagebetalingstiden på selve investeringen i anlægget er relativt kort. Med den ofte ganske pressede økonomi i dansk landbrug er en sådan besparelse absolut værd at tage med, og umiddelbart er der ikke meget, der indikerer lavere elpriser fra elselskaberne lige foreløbigt. Glem heller ikke de yderst effektive varmepumper, der i dag fås til attraktive priser.

Hvad med nettoordningen?

Som vanligt gør den danske regering alt, hvad den kan for at gøre livet besværligt for virksomheder. Og derfor er erhvervsvirksomheder som landbrug ikke omfattet af den såkaldte nettoordning

Men er solceller ikke grimme?

Nej – du ser dem faktisk ikke rigtigt, når først du har vænnet dig til, de er der. Og på erhvervsbyggerier som landbrugets stalde, maskinhuse og andet. betyder det jo ikke så meget, om der skulle være en mindre skæmmende effekt af at have solcelleanlæggene monteret på de (helst) sydvendte tage.

Hvis du vil læse mere om solceller og de mange muligheder med den moderne teknologi, er her et glimrende sted at starte: https://bedste-varmepumpe.dk/spar-energi/

Har du selv nogen erfaringer med solceller og økonomien bag sådan et anlæg? Du kan læse mere om priser på solceller her.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *